Wednesday, April 14, 2010

Herrera


Niet lang voor zijn dood, in november 1997, drukte voormalig Inter-trainer Helenio Herrera op een dag 41 velletjes papier bij oud-aanvoerder Giacinto Facchetti in handen; 41 A4’tjes met daarop handgeschreven slogans en aanbevelingen volgens het voetbaltestament van de heilige H.H. Zogenaamde ‘tacalabala’s’ (Italiaans-Herreriaans voor: ‘Pak af die bal!’), oftewel: overpeinzingen, reflecties, dieet-adviezen, trainingsschema’s, technische en tactische aanwijzingen door de Argentijnse emigrantenzoon door de jaren heen verzameld en in een wat vreemde linguïstische combinatie van Spaans, Frans en Italiaans op papier gezet. Allemaal tamelijk serieuze tips voor trainers en voetballers van de toekomst, maar soms gewoon lekker klinkende one-liners zoals door H.H. ooit zelf opgedramd in de kleedkamer van San Siro. De slogans moeten Facchetti bekend zijn voorgekomen. Il Mago, tijdens de jaren zestig de succesvolle coach van Inter, pleegde zijn mantra’s er tijdens persoonlijke gesprekken met spelers flink in te peperen. En dan hamerde de trainer-psycholoog ook nog even op de diepste vorm van concentratie en poetste het zelfvertrouwen wat verder op door te beweren dat Inter volgens hem zó goed was dat de ploeg zelfs kon winnen zonder de spelersbus uit te hoeven stappen. De jongens gingen vanzelf in het evangelie van H.H. geloven maar voor de finale van de Europa Cup I tegen Real Madrid schreef de trainer voor de zekerheid nog wat van zijn beroemde slagzinnen op de muur:
‘Denk snel. Reageer snel. Voetbal snel’.
‘Vechten of voetballen? Vechten én voetballen!’
En in de strijd om het kampioenschap:
‘Verdediging < 30 goals. Aanval > 100 goals’.
Simpel zat. Kwestie van tegenhouden en scoren.
De huis, tuin en keuken-spreuken van Il Mago doen anno 2010 wat ouderwets aan maar Herrera, onder wiens leiding la Grande Inter tijdens de jaren zestig drie keer het kampioenschap won en tweemaal de Europa Cup I en nog met goed voetbal ook, gold in zijn tijd als een modernist. Herrera vond het fenomeen ritiro (trainingskamp) uit, stelde een gezondheidsregime in, verbood alcohol, experimenteerde met doping, nieuwe trainingsmethoden en tactieken. Ten onrechte wordt hij in het buitenland wel eens voor de uitvinder van het catenaccio versleten, terwijl Herrera Inter juist liet spelen met opkomende backs en met prachtige aanvallende middenvelders met individuele klasse.
Het zal de Interisti trouwens worst wezen, wat ze elders van hun H.H. vinden. Zij dragen Il Mago nog altijd op handen, net zoals ze met de huidige trainer van Inter doen. Van de magiër Mourinho, toch minstens net zo nijver, perfectionistisch en polemisch als Herrera, wordt vermoed dat hij het in zich heeft om in de voetsporen van zijn mythische voorganger te treden. Eind mei tijdens de finale van de Champions League, maar om te beginnen morgen, als tegen AS Roma misschien wel de beslissende wedstrijd van het kampioenschap in de Serie A wordt gespeeld. Als ik Mourinho was zou ik in de kleedkamer nog even de beroemdste tacalabala van Il Mago erbij halen:
Klasse + intelligentie
Atletisch vermogen + intelligentie =
Scudetto’.

8 comments:

Unknown said...

Wow! Renate ik vroeg me trouwens af of jij via jouw connecties er achter kan komen wat er gebeurde tussen Balotelli en Materazzi na de eerste halve finale tegen Barca. Wellicht een artikel over Balotelli of de clubliefde van Materazzi :-)

pastasport said...

Balotelli was not amused omdat hij werd uitgefloten door het eigen publiek en zei f*ck *ff, of iets in de orde van grootte en smeet daarna zijn shirt om de grond. Dat werd door Materazzi niet gepikt die Balotelli in de spelerstunnel blijkbaar een (fysiek) standje heeft gegeven. Volgens Ibrahimovic ging die oorveeg veel te ver.Hij zei: 'Als hij dat bij mij had gedaan had ik hem met twee vuistslagen tegen de grond gestompt'.

Unknown said...

Thanks. Dat had ik ook gelezen op verscheidende sites. Meestal heb je wel wat inside information, vandaar dat ik goede hoop had. :-)

Unknown said...

Ik weet niet wat het was, maar ik vond het een mooi stuk! Vooral die kleedkamer info, is toch geniaal om te lezen. Ben morgen in Milaan voor de wedstrijd tegen Atalanta, ben heel benieuwd of er nog wat te zien valt...

Aaron said...

Hey Renate, denk dat je Hugo Borst toch even moet gaan aanspreken, als je zijn colum van vandaag met die van jou vergelijkt over Helenio Herrera...

tcjvermeire@gmail.com said...

Renate,

Weet je toevallig of het boek nog te koop is over HH?

Ik hoor het graag van je.

Thomas Vermeire

Pastasport said...

http://archiviostorico.corriere.it/2002/aprile/03/Tacalabala_grido_guerra_del_mago_co_0_0204032848.shtml

«Tacalabala», uitgegeven door edizioni Grafiche Veneziane, 041/5225498

Thomas Vermeire said...

Thanks.
Inmiddels besteld bij mevrouw Fiora Gandolfi-Herrera!