Saturday, August 18, 2007

Materazzi: 'Preferisco la p... di tua sorella'

Zo, het hoge woord is eruit. Zes woorden om precies te zijn. 'Preferisco la puttana di tua sorella'. 'Ik heb liever met de poes van je zus te doen', of iets van die strekking. Met die zin provoceerde Marco Materazzi zijn directe tegenstander Zinedine Zidane tijdens de finale van het WK voetbal, op 9 juli 2006 in Berlijn. Even daarvoor had de Fransman op pesterige toon aan Materazzi gevraagd of hij na afloop zijn shirt wilde hebben, soms? Afijn, bij Zidane sloegen zoals bekend de stoppen door. Hij reageerde met een ferme kopstoot tegen de bast van Materazzi en werd met rood van het veld gestuurd. Einde WK, einde carriere en Italië wereldkampioen voetbal. Commotie alom na afloop. Waarom liet Zidane zich gaan? Wat had Materazzi gezegd? En was het wel terecht dat Zizou gestraft werd terwijl de provocateur tijdens de finale vrijuit ging?

Materazzi, die tot nu steeds ontkende Zidane óf diens moeder persoonlijk te hebben beledigd, doet de onthulling in zijn biografie die eind september in de Italiaanse boekhandels ligt, maar het tijdschrift TV Sorrisi e Canzoni tikte de primeur deze week al op de kop en besloot te publiceren. Daarmee komt een einde aan een jaar van speculeren. Heel wat liplezers en andere specialisten werden er door de verschillende kranten en televisie-programma's in Italië in de weken na het WK bijgehaald om Materazzi's woorden te ontcijferen. En als het niet om de moeder van Zidane ging, was zijn belediging dan van politieke danwel racistische aard geweest soms? Nee dus.

Materazzi, buiten de landsgrenzen toch al niet bijster populair, hoeft bepaald niet trots te gaan op zijn uitspraak. Dat realiseert de verdediger van Inter zich zelf ook. Hij ondernam het afgelopen jaar niet voor niets verschillende pogingen om de vete met Zidane uit te spreken. Tevergeefs. De Fransman weigerde een incontro. Zizou heeft aan een verlaat mea culpa duidelijk geen behoefte. Materazzi ondertussen belooft tijdens het interview met TV Sorrisi e Canzoni beterschap voor de toekomst: 'Ik heb geleerd van de fouten uit het verleden. Ik heb mijn excuses gemaakt en zal me voortaan volwassen gedragen'. We zullen zien. Om te beginnen op acht september aanstaande. Dan staat in Milaan de zwaarbeladen EK-kwalificatiewedstrijd Italië-Frankrijk op stapel.

No comments: