Tuesday, October 31, 2006

Scheids geeft Seedorf pak rammel

Het is in Italië niet anders dan in Nederland. Afgelopen zaterdag ging het in café Megara in Florence weer eens over Clarence Seedorf. De Nederlander had tijdens de zojuist door Inter met 4-3 gewonnen klassieker tegen Milan a. de pannen van het dak gespeeld en b. voor ophef gezorgd. Terwijl de aanwezige Interisti in Megara het glas hieven op de overwinning en de Milanisti beschaamd onder tafel kropen, zond Sky Italia beelden uit van een ruziënde Seedorf in de catacomben van San Siro. Wat was daar aan de hand? 'Ssssssttttt!', riepen de onpartijdigen in het café op tot stilte. De barman draaide aan de volumeknop zodat flarden van wat Seedorf scheidsrechter Farina te zeggen had door de kroeg galmden. De scene had zich volgens de commentatoren van Sky na afloop van de eerste helft afgespeeld in de spelerstunnel. Het stond inmiddels 2-0 voor Inter. Of die achterstand Seedorf tot woede had gedreven werd niet duidelijk. Duidelijk werd wel dat hij ontevreden was over het beleid van de scheidsrechter. Reden om verhaal te halen, moet Seedorf hebben gedacht. 'Je moet wel consequent zijn', beet de middenvelder Farina toe terwijl de twee als kemphanen tegenover elkaar stonden. Er werd wel meer over en weer geroepen. Marco Materazzi bemoeide zich ermee, Maicon gaf Seedorf een soort van bemoedigende tik tegen zijn schouder. Farina probeerde van de speler weg te lopen en gebaarde dat hij zijn mond moest houden maar Seedorf hield vol. 'Oh, mag ik niks zeggen? En wil je me nu een kaart geven voor praten, soms?', bitste een zichtbaar boze Seedorf. In de achtergrond passeerden spelers van Inter en Milan onderweg naar de kleedkamer.

Een dag later gaf Seedorf tekst en uitleg tijdens een studio-uitzending van - opnieuw - Sky. Op de vraag van presentatrice Ilaria d'Amico of de Nederlander soms ontevreden was over de scheidsrechter antwoordde Seedorf dat Farina duidelijk geen Collina is. Dat er eigenlijk maar drie scheidsrechters in Italië rondlopen die stevig genoeg zijn voor het fluiten van een derby tussen Inter en Milan. Dat hij Farina om uitleg had gevraagd met betrekking tot een aantal - volgens hem - discutabele beslissingen. Dat dat toch heel normaal was? Dat een dialoog in het veld volgens hem noodzakelijk is en dat hij Farina gewoon één en ander had willen verduidelijken. Waarom begreep die man dat nou niet? Mario Sconcerti en Massimo Mauro zaten erbij en keken ernaar, naar Seedorf die er prachtig opgeblonken bijzat in het clubkostuum van Milan. Het woord respect ontbrak er nog maar aan, maar dat werd even later goed gemaakt toen het over Seedorf's baas Berlusconi ging. 'Hij verdient veel meer R-E-S-P-E-C-T voor alles wat hij voor Milan, Milaan en heel Italië gedaan heeft', zei Seedorf. 'Vooral wat hij voor de Milanisti gedaan heeft, zul je bedoelen', lispelde d'Amico. Ondertussen kletste Seedorf verder over de toekomst. Over de toekomst in Milaan welteverstaan. Over een rentree in Oranje geen woord. Seedorf zei veel positieve dingen te hebben gezien tijdens de derby tegen Inter. Zijn ploeg had veel kansen gecreeërd, Gilardino had het doel weer eens weten te vinden en Milan toonde de juiste spirit. 'De titel kunnen jullie nu wel vergeten...', zei d'Amico. 'Ma stai scerzando? Maak je een grap, soms?', antwoordde Seedorf en trok een serieus gezicht. D'Amico stond even met de mond vol tanden, Clarence niet: 'Noi ci crediamo. Wij geloven er in'.

Aan de toog van bar Beconcini sloeg ik vanochtend de Gazzetta dello Sport open. Cappuccino en een broodje mela crema erbij. Op pagina 10 ging het opnieuw over de ruzie tussen Seedorf en scheidsrechter Farina. 'Borelli stelt een onderzoek in', aldus de kop boven het verhaal. Ik las over de eerste regels heen. Hier zat een relletje aan te komen, dat voelde je op je klompen aan. Ik dacht aan wat Seedorf twee dagen eerder had gezegd. Dat dit soort akkefietjes bij het voetbal hoorden, dat het alleen om wat verbaal vuurwerk ging.Wat Seedorf er niet bij had verteld in de studio van Sky was dat Farina hem buiten het zicht van de camera een oplawaai had verkocht. 'Mi ha messo le mani adosso', werd Seedorf in de Gazzetta geciteerd. Oftewel: 'Farina heeft me geslagen toen ik hem om uitleg vroeg'. Oei! Dat klonk heftig, ook al liet scheidsrechter Farina (die vanavond het Champions League-duel tussen Barcelona en Chelsea fluit), vanuit Spanje weten de Nederlander met geen vinger te hebben aangeraakt. 'Ik kon het me al niet voorstellen', kreeg de leidsman bijval van Stefano Tedeschi, de voorzitter van de Italiaanse scheidsrechtersbond. Tsja. Van een dialoog naar een pak rammel in twee dagen en een typisch gevalletje van mijn woord tegen het zijne. Dat moet ook de rechter van het Italiaanse sporttribunaal hebben gedacht die vandaag tot een onderzoek in de zaak Seedorf-Farina besloot. Wordt vast vervolgd.

No comments: