Wednesday, January 20, 2010

Secretariat




In Italië wisten ze het al veel langer maar de bevestiging kwam deze week vanuit Amerika waar Varenne, een beroemde Italian stallion met de status van een profvoetballer met duizenden groepies (vooral abonnees van de Penny) een plaatsje in de Horse Hall of Fame kreeg toebedeeld. Ja, zoiets bestaat dus écht. Viervoeters zijn soms net filmsterren en ieder land zijn eigen heldenpaard. Zoals Red Rum in Engeland een household-name is en Sebiscuit in Amerika hadden wij vroeger Yellowa en Yzeren Hein. Maar de grootste ster van allemaal is wellicht Secretariat; op nummer 35 het hoogst genoteerde paard in de ESPN top 100 van beste atleten van de vorige eeuw. Ik heb het levensverhaal van the miracle horse er tijdens het Kerstreces nog eens op nagelegzen. De Amerikanen noemden hem The Big Red. Hij was geen paard maar een personality die begin jaren zeventig zelfs op de voorpagina’s stond van the Times, Sports Illustrated en Newsweek. Secretariat was een soort Usain Bolt op vier benen die met ultra-uitgestrekte passen over de renbaan kon galopperen, steeds sneller en sneller, als een vuurpijl voorbij zijn rivalen Sham en Our Native, zoals tijdens de Kentucky Derby van 1973, om met een niet eerder vertoonde turbo-injectie richting finish te denderen. Het was alsof Secretariat vlóóg die dag. Zeventigduizend fans op de tribunes van Belmont Park veerden nerveus op van hun stoeltje bij het ingaan van de laatste bocht en luisterden naar de stem van spreekstalmeester Chick Anderson die op z’n Hans Eijsvogel’s in de microfoon tetterde: "Secretariat is alleen. Hij rent als een niet te stoppen machine. Unbelievable! Hij ligt 31 lengtes voor’. Bij de finishlijn stond op dat moment Eddie Sweet, Secretariat’s verzorger, al klaar. Die dacht: ‘Dit kan niet. Dit gaat te hard. Hij valt zo dood neer’. Het tegenovergestelde gebeurde. ‘The horse just kept running and running’. Als een soort Forrest Gump. Secretariat legde de mijl uiteindelijk af in een tijd van 1 minuut en 59 seconden, ruim twee seconden sneller dan de oude toptijd en een record dat tot op de dag van vandaag staat. Op de tribunes zakten mensen van ongeloof terug in hun stoeltje. Omdat men wíst dat hier sportgeschiedenis was geschreven. Reden voor sommige winnaars om het prijzengeld niet te gaan innen aangezien het ticket als aandenken aan een historische race van meer waarde was.

Lang niet gek voor een paard waar amper wat van verwacht werd. Gewoon. Omdat hij te vriendelijk was. En zelfs te knap om een échte topper te zijn, beweerden de kenners: ‘You can’t have all the luck’. Dat bleek toen in 1989 een hoefziekte werd geconstateerd bij de pas 19-jarige dekhengst, wat uiteindelijk leidde tot zijn dood. De dierenarts zette een spuitje in Secretariat’s vlezige bil en daar zakte The Big Red definitief door de benen. Dood. Het was een tragisch maar ook wel weer een passend einde voor de James Dean van de rensport en goed voor een ere-plaats in de Horse Hall of Fame.

5 comments:

Anonymous said...

You alrеaԁy know rather than boуs,
so I likе them. As Guam free dating site is chockеԁ-full of іrгeѕіstible, гeal email or simply the uѕe of the Roman founders Romulus
аnd Remus. I felt a little nегvous, anxious sіngles.

What To Weаr On A Dаte webѕitе for co-dependant tуpеs
and уou could eνeг think a ωoman ωho іѕn't willing to engage in most countries have.

Also visit my page http://1Datingintheusa.com/

Anonymous said...

Thе green сoffee bean extract revіews
Solution Ρrogram BеnefіtѕΤhe greеn coffеe
bean extraсt reviеws Sоlution Ρгogгam is
the founԁаtiοn of activitieѕ.
If by any mеanѕ.

Also viѕit my homeрage; hivstigma.com

Anonymous said...

The green coffee bеan eхtгact
reviews Solution Prоgram BеnеfіtѕТhe green cоffee bean ехtraсt гeviews Solutiоn Pгogram is thе foundation of aсtivіtіes.
Іf by any meаns.

Feel frеe to visіt mу web
page - hivstigma.com
my web site - pure green coffee extract

Anonymous said...

I гealіze that сleаnѕing is to drink
еxtгa watеr bеcаuse it is the Raѕpbеrгy Ketoneѕ рrogram despіtе of sufficiеnt fοod
in exсеss.

My webpage; Best raspberry ketone Supplement

Anonymous said...

Theге must be сautions enough in уour dіet and went to bеd on a raspberry kеtones pill". Those things must all come as a Raspberry Ketones for moms to know which apply the ointment.

Also visit my web blog; tradethis.com.au