Wednesday, October 31, 2007

Impotente scheidsrechter

Het spel der bal is niet zonder risico's. Botbreuken, afgescheurde kruisbanden en spierscheuringen zijn wekelijkse kost en mijn Oom S. moest jaren geleden zijn linkertestikel al afstaan nadat een tegenspeler hem tijdens een partijtje voetbal in een Friesch weiland tussen Dronryp en Leeuwarden zó hard in zijn klokkenspel schopte dat vijftig procent van zijn kloten het begaf. Dat verhaal in geuren en kleuren doet het anno 2007 nog steeds geweldig tijdens feesten en partijen en dan krijg je de opstelling er gratis en voor niets bij. Gelukkig kan een man het leven ook met één bal aan.

Afijn. Dat veelvuldig koppen tot knallende koppijn kan leiden is ook bekend. En wat leerde Raffaele Guariniello uit Turijn ons deze week? Dat de ziekte van Lou Gehrig veel vaker voorkomt onder voetballers dan onder gewone stervelingen. De magistraat uit Turijn (onder ander bekend van de dopingzaak tegen Juventus) doet thans onderzoek naar het verband tussen voetbal en het krijgen van de zenuwaandoening. Guariniello ontdekte dat in Italië van de 24.000 voetballers inmiddels 13 voetballers aan de ziekte zijn overleden en dat zo'n 33 ex-spelers de ziekte op dit moment hebben. Dat is veel meer dan gemiddeld. "Ook lever- en darmkanker blijken voetballers twee keer zo vaak te treffen als niet-voetballers", aldus Guariniello.
In Florence is al jaren een onderzoek gaande om te achterhalen wie de spelers van Fiorentina in de jaren zeventig al die amfetamine en andere pepmannen toediende, met als gevolg dat de helft van dat team inmiddels het loodje legde. De een kreeg een hartaanval, de ander een infarct (zoals Giancarlo Antognoni die het - gelukkig maar - overleefde) en zo waren er nog wat tumoren en andere vormen van kanker. Heel lelijk allemaal.

Gelukkig dat er deze week weer een bericht om te grinniken in de krant stond. Zo stelde een voorlopig anonieme scheidsrechter deze week de gemeente Varazze aansprakelijk voor zijn impotentie. Wat wil het geval? Tijdens een partijtje voetbal op het terrein van 'Pino Ferro' (dat eigendom is van de gemeente Varazze, een kustplaatsje langs de Ligurische kust) kwam de leidsman tijdens een van zijn rushes nogal ongelukkig terecht in een op het oog onzichtbaar gat in de grond. Hij hield aan die buiteling een rugblessure over en dat had volgens de deskundigen weer een acute vorm van impotentie tot gevolg. Echt waar! De arbiter krijgt hem na die bewuste struikelpartij met geen mogelijkheid meer omhoog. Of zoals het medisch rapport het keurig omschrijft: 'Het gaat hier in wezen om een tijdelijke of blijvende (gedeeltelijke of volledige) impotentie, oftewel; om een erectie te bereiken danwel in stand te houden'.

Het is je reinste vulgariteit maar ik kon een lach tijdens het lezen van het bericht in de Gazzetta niet onderdrukken. Voor de bewuste scheids is het natuurlijk helemaal niet om te lachen. En die eist nu dan ook een schadevergoeding waar je duizelig van wordt. Hij beschuldigt de gemeente van nalatigheid omdat het veld van Pino Ferro veel beter had moeten worden onderhouden. Arme scheids. Die kan zijn Italian stallion voorlopig wel op stal laten staan. En ze zijn al zo vaak de klos, gli arbitri.

No comments: