
Dit blog ging over sport in Italië, een opera d'arte, een voorstelling als het leven zelf waarin het draait over winst, verlies, trots, schoonheid, corruptie, vreugde en verdriet. Maar ik woon weer in Nederland. Land van doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De pasta is vervangen voor het spruitje. Maar het leven is niet minder verrukkelijk. Een blog over het zoete Hollandse leven, door de ogen van Renate Verhoofstad, sportjournalist en schrijfster.
Friday, January 25, 2008
Van Basten technisch directeur Ajax?

Sunday, January 20, 2008
Cipo stapt weer op de fiets

De wereld is nog lang niet verlost van Mario Cipollini. In maart 2005 hing de flamboyante sprinter na afloop van Milaan-Sanremo zijn fiets aan de wilgen. Sprinter Alessandro Petacchi, Cipo’s rivaal en opvolger had zojuist de Primavera gewonnen, terwijl zijn spieren juist steeds strammer aanvoelden. Alle inspanningen ten spijt, de sprintvezels lieten zich nog maar met moeite opbollen. De spurter besloot dat het mooi was geweest. Alsof 189 prof-overwinningen niet voldoende waren geweest. De wielerwereld moest het voortaan maar zonder de 42-voudig etappewinnaar van de Giro stellen. Zei hij. Maar het het hart zei wat anders. Dat klopte nog steeds fel en vurig.
In werkelijkheid nam Cipollini nooit écht afscheid van de sport. Gestopt of niet, de sprinter in ruste leeft en denkt nog altijd als prof. Benen scheren, niet roken, niet drinken en gezond eten. Drie jaar na zijn afscheid geeft de weegschaal keurig 81 kilo aan en dagelijks trekt hij er in de omgeving van zijn geboortedorp Lucca op uit voor trainingsritjes. Dat zijn geen ommetjes van een gepensioneerd coureur in slakkengang, maar tochten van vijf á zes uur aan een stuk. Natuurlijk, aan explosiviteit heeft de spurter inmiddels ingeboet maar denk maar niet dat Bettini, Basso of Bartoli hem er zomaar af kunnen fietsen. Wereldkampioen Paolo Bettini beweerde deze week zelfs dat Cipo in bloedvorm steekt.
De wielerwereld miste de afgelopen jaren een kleurrijke figuur als Cipollini in het rijderskwartier. Andersom voelde de ex-coureur zich alleen en ongelukkig zonder fiets. ‘Eén plus één is twee’, dacht de Amerikaan Michael Ball toen hij Cipollini in september vorig jaar ontmoette tijdens een fietsbeurs in Las Vegas. Ball, die zijn fortuin maakte met het hippe high-end modemerk Rock & Republic, wil via de wielersport naamsbekendheid verwerven in Europa. Mario Cipollini is het ideale uithangbord. Hij moet de weg leiden. Laat dat maar aan mooie Mario over. Sport en mode gaan in zijn geval prima samen. Hij is persoonlijk bevriend met ontwerpers als Cavalli en de heren van Dolce & Gabbana en wie herinnert zich niet de lycra-pakken in zebra-print of de sokken, schoenen en handschoenen in bijpassende kleur als het sprintkanon een dag of wat in het roze reed. Ball heeft daarom bedacht dat Cipollini niet alleen renner en manager van zijn ploeg moet zijn, maar tevens testimonial van een nieuwe kledingcollectie van Rock & Republic die zijn naam gaat dragen. Shirtjes, broeken, brillen en andere accesoires, mede ontworpen door de renner zelf. Cipollini is in Italië een levende legende en nog altijd razend populair, dus dat kan zomaar eens een lucratief handeltje worden. En wie weet is het hem daar ook gedeeltelijk om te doen. De rechtbank van Lucca beslistte onlangs dat Cipollini 1,1 miljoen euro moet terug betalen aan de fiscus omdat de renner tijdens zijn carriere niet in Monaco woonde, zoals beweerd, maar gewoon in een villa net buiten Lucca. Om de schuld af te lossen zijn extra inkomsten welkom. Wat Cipollini’s beweegredenen ook mogen zijn: de wielerwereld kan zich opmaken voor de rentree van Re Leone.
Thursday, January 10, 2008
Totti stripfiguur

Ach, geld is voor Totti natuurlijk ook helemaal geen issue. De captain krijgt elk seizoen van Rosella Sensi zo'n 4,5 miljoen op zijn bankrekening bijgeschreven en voor elke nieuwe commercial van Vodafone wordt hij ook vorstelijk betaald. De spotjes met Totti en Rino Gattuso in de hoofdrol zijn vermakelijk, dat moet gezegd, en in Italië razend-populair. Vanwege cultheld Gattuso, maar net zozeer vanwege het Romeinse straatschoffie Totti, die overigens grootse moeite heeft met het uitspreken van de slagzin: Life is Now.
Tot slot gaat het Totti privé voor de wind want met Ilary Blasi als echtgenote en moeder van zijn twee kinderen (zoon Cristian en dochter Chanel) heeft de fantasista ook nog eens een van de meest begeerde dames van Italië te pakken. Het kan niet op. Dat dachten de tekenaars van de Italiaanse Donald Duck blijkbaar ook. Die vonden dat het daarom tijd werd om Totti in stripvorm te presenteren. Zodoende maakt de nummer tien binnenkort zijn debuut als Papertotti in 'Donald Duck en het geheim van de cucchiaio'. Cucchiaio betekent stift of lobje in het Italiaans en is een handelsmerk van Totti, die op die manier ooit Edwin van der Sar verschalkte tijdens de penaltyreeks van Euro 2000. Remember? Halve finale EK, Nederland-Italië in de Amsterdam Arena. Oranje bleef maar pingels missen terwijl Totti op z'n Panenka's de bal over de doelman van Oranje tilde, die met stomheid was geslagen. Wij, fans op de tribune, overigens ook. In de strip is Totti trouwens even virtuoos met de bal als in het echte leven, maar de cartoonheld Totti is lang niet zo handig met het nemen van penalty's. Papertotti heet niet voor niets Papertotti. Daarin is het woord papera verwerkt, wat blunder betekent. In de cartoon neemt Papertotti het op tegen de vijanden van Rockerduck en komt het uiteindelijk ook op het nemen van penalty's aan. De liefhebbers moeten het maar gaan lezen. De strip ligt vanaf 16 januari in de Italiaanse kiosken.
Subscribe to:
Posts (Atom)