
Dit blog ging over sport in Italië, een opera d'arte, een voorstelling als het leven zelf waarin het draait over winst, verlies, trots, schoonheid, corruptie, vreugde en verdriet. Maar ik woon weer in Nederland. Land van doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De pasta is vervangen voor het spruitje. Maar het leven is niet minder verrukkelijk. Een blog over het zoete Hollandse leven, door de ogen van Renate Verhoofstad, sportjournalist en schrijfster.
Friday, March 30, 2007
Van den Hoogenband vs Magnini

Wednesday, March 28, 2007
Trailer Mano de D10s
Ook in Italië kunnen ze maar geen genoeg krijgen van Maradona. Nog bijna wekelijks verschijnen er verhalen over Pluisje in de verschillende kranten of wordt in Napels de zoveelste muurschildering onthuld, ere-prijs uitgereikt of straat vernoemd naar de legendarische oud-speler van Napoli. Als trouwe lezer van de Gazzetta dello Sport kon je eerder dit jaar een tiendelige documentaireserie bij elkaar sparen over de Argentijn en alsof dat niet genoeg was draait vanaf morgen 'Maradona, la mano de D10s' in de Italiaanse cinema's. De film van regisseur Marco Risi vertelt het levensverhaal van Diego Armando Maradona, van zijn vroegste jeugd in de sloppenwijken van Buenos Aires tot de jaren in Napels. Hoogtepunten en tragische gebeurtenissen wisselen elkaar af. De film gaat over succes op het veld, losbandige feesten, slechte vrienden, buitenechtelijke affaires en een cocaïneverslaving. Bovenal gaat de film over de mens én de voetballer waar de wereld verliefd op werd. Risi: 'Ik heb geen schandaalfilm over Maradona willen maken. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in zijn karakter. Hij is een unieke figuur binnen het voetbal en een kwetsbare figuur daarbuiten'.
De rol van Maradona wordt vertolkt door de Italiaanse acteur Marco Leonardi. De opnames vonden deels plaats in Buenos Aires, deels in Napels. Voor de wedstrijdbeelden raadpleegde Risi de archieven van de Rai. Julietta Diaz speelt Maradona's ex-vrouw Claudia Villafane. De oud-speler zelf is bij de opnames nauwelijks betrokken geweest. Maradona en regisseur Risi ontmoetten elkaar in het verleden één keer. Dat gebeurde in 2005 in Cesenatico, de geboorteplaats van de in 2004 aan een overdosis overleden Marco Pantani met wie Maradona goed bevriend was. Risi: 'Nadat we het zes uur lang over van alles en nog wat hadden gehad, zei het aan het einde van dat gesprek: 'Het enige dat me interesseert is dat Claudia ermee akkoord gaat'. Maradona's ex-vrouw bekeek de film een paar maanden geleden. Ze sprak haar veto uit over een paar scenes, maar was voor het overige content met het eind-resultaat. Risi: 'Ook al komen in de film scenes voor die voor haar en haar dochters schokkend en confronterend zijn. Vooral dochter Dalma was bezorgd hoe we haar vader's verslaving aan de cocaïne in beeld zouden brengen'.
'Maradona, la mano de D10s' is geproduceerd door Rai Cinema in samenwerking met 01 Distribution en draait vanaf morgen in 130 Italiaanse cinema's'.
Monday, March 26, 2007
Foto 1e Nederlander in de Serie A

Ze schreven nog meer over Knoote. Dat het een mooi-weervoetballer was bijvoorbeeld. Daags voor de wedstrijd trok hij traditiegetrouw naar het centrum van Milaan om op de barometer in La Galleria ('s werelds eerste overdekte winkelcentrum) de weersvooruitzichten te controleren. Bij regen bleef Menno achter in de kleedkamer, dan raakte hij geen bal aan. Mocht hij tijdens een duel worden overvallen door een plensbui, dan spurtte de middenvelder halverwege zonder pardon van het veld. Snel onder de douche, aankleden en naar huis. Knoote scheen in Milaan te verblijven in verband met een carriere als opera-zanger en stelde je voor dat hij een kou op zou lopen. Het Scala ging, zeg maar, nog voor San Siro. Enfin, AC Milan maar eens gebeld om meer over de Nederlander te weten te komen maar op de persafdeling hadden ze van ene 'Knoote chi?' nog nooit gehoord en na een rondje research wist de perschef niet veel meer te melden dan: Knoote, nato il 15/2/1879 a Den Haag, centrocampista AC Milan, stagione 1905/1906. En dat wisten we al langer via de Gazzetta. Marcel Goedhart, mijn zeer gewaardeerde collega van NOS Studio Sport was zo vriendelijk om in Den Haag en contreien wat familie van de wijlen Knoote op te sporen. Die bestond zowaar, maar tot veel meer leidde de speurtocht niet. De nazaten van de centrocampista hadden helaas geen voetbalmemorabilia van Ome Menno bewaard.
Deze week Knoote's naam maar weer eens ingetikt op Google en prompt dat er wat meer hits opflikkerden en er zelfs een foto te downloaden viel van het kampioenselftal van Milan uit Menno's jaar: 1905/1906. Het onderschrift vermeldde zelfs de namen van de elf basisspelers, maar geen idee of de mannen van links naar rechts werden benoemd, van voor naar achter of andersom. Zoveel werd wel duidelijk dat Francois Menno Knoote op de foto geflankeerd wordt

Friday, March 23, 2007
Kogelbrief voor Ancelotti & Co.

La Primavera





Tuesday, March 20, 2007
PASTASPORT WEER ON-LINE

Hoogleraar Lucarelli

Geboren en getogen in de Toscaanse havenstad Livorno, een socialistisch bolwerk waar ooit de communistische partij werd opgericht, groeide Cristiano op tussen de hamers en sikkels. Che Guevara in plaats van Paolo Rossi was zijn jeugdheld. Een afbeelding van de vrijheidsstrijder droeg hij jarenlang onder zijn shirt. Bij elke gescoorde goal kwam Che tevoorschijn en dan stak Cristiano maar weer eens een gebalde vuist in de lucht. In het Italië van Silvio Berlusconi namen velen dat gebaar op als een belediging, zoals collega-spits en Mussolini-adept Paolo di Canio deed. Lucarelli trok zich van die reacties niet zo veel aan. Hij wilde een signaal afgeven, een tegengeluid laten horen. De speler had tijdens zijn jeugd in het armetierige Livorno zelf gezien hoe zijn pa en andere havenarbeiders jarenlang werden

De biografie van Lucarelli is verplichte kost op middelbare scholen in Livorno, de stad waar hij als een absolute held wordt gevierd. En toen de dochter van Che Guevara vorig jaar een bezoek bracht aan Italië en daarbij ook Livorno aandeed, werd op háár verzoek een ontmoeting met Lucarelli gearrangeerd. Een politiek geëngageerde voetballer die met beide benen in de maatschapij staat, is helaas een zeldzaamheid. Misschien worden ze daarom zo gekoesterd? In ieder geval nodigde de Engelse journalist John Foot - auteur van het boek 'Calcio: a History of Italian Football' - Lucarelli deze week uit voor een gastcollege aan de University College of London. 'Lucarelli vormt binnen het internationale voetbal werkelijk een uitzondering op de regel. Hij neemt geen blad voor de mond, heeft het hart op zijn tong en is niet bang zijn mening te geven over onderwerpen als politiek, voetbal en ultra's', aldus Foot in een artikel in La Nazione van vandaag.
Het berichtje stond afgedrukt naast een kolom over het zoveelste akkefietje rond de Braziliaan Adriano van Internazionale. De steraanvaller die zich op zondagavonden gewoonlijk een weg drinkt door de nacht, flirtend op de dansvloer van de mythische Milanese disco Hollywood. Afgelopen zondag was het weer eens zover. De Braziliaan had die middag zojuist twee assists gegeven waaruit Ibrahimovic had weten te scoren. Het werd 2-0 tegen Atalanta. Het kon dus wat lijden. In Hollywood werd de champagne al klaar gezet voor Adriano en zijn gevolg. Voor de ingang van het VIP-gedeelte stonden de gewillige missen en

Enfin, afgelopen zondag draaide het eens niet om meisjes. Of misschien ook wel? Hoe dan ook raakte Adriano slaags met een andere VIP; de Amerikaanse basketballer Rolando Howell, speler van Varese en ook regelmatig bezoeker van Hollywood. De twee lange darmen stonden volgens ooggetuigen scheldend, schoppend en slaand op de dansvloer. Ook buiten op straat werd gestoeid. Ik zuchtte en dacht aan Cristiano Lucarelli. Die liet zich vermoedelijk niet door een valletta of basketballer verleiden of provoceren. Op 30 april meldt 'hoogleraar' Lucarelli zich in Londen voor een hoorcollege over belangrijker zaken. Hij zou voor de aardigheid Adriano eens moeten uitnodigen.